Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Κόλπο για να μάθεις εύκολα την προπαίδεια του 9!

Τα παιδιά του Γ2 ξέρουν την προπαίδεια απ'έξω και ανακατωτά!
Και μοιράζονται μαζί σας έναν κόλπο για να τη μάθετε και εσείς!
Πόσο κάνει 6x9 άραγε;

Και αν δεν το καταλάβατε δείτε ξανά!
Πόσο κάνει 7x9;

Να σας το εξηγήσουμε κιόλας! 

Ανοίγουμε τα δέκα δάχτυλα μας και κλείνουμε τον αριθμό του οποίου ψάχνουμε το αποτέλεσμα 
π.χ. στο 4x9 πρέπει να κλείσουμε το τέταρτο δάχτυλο. 
Ξεκινάμε να μετράμε τις δεκάδες στα δάχτυλα πριν το "κλειστό": Είναι 3, άρα 10, 20, 30 
Στα υπόλοιπα μετράμε τις μονάδες: Είναι 6, άρα 1,2,3,4,5,6
Το αποτέλεσμα είναι 4x9=36! 
Εύκολο, ε;
Όμως, μη νομίζετε ότι θα βρίσκετε έτσι εύκολα όλα τα αποτελέσματα που σας δυσκολεύουν!
Δυστυχώς το μαγικό αυτό κολπάκι λειτουργεί μόνο με την προπαίδεια του 9! Κλαψ!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα κάναμε...σαλάτα!

Μμμ! Τα φρούτα μας περίμεναν υπομονετικά την ώρα που θα τα καθαρίζαμε και θα τα κάναμε μία υπέροχη φρουτοσαλάτα! Γιατί τι είναι καλύτερο και πιο υγιεινό από μία φρουτοσαλάτα όταν πεινάς στο σχολείο;
Την ώρα της Μελέτης, λοιπόν, αφού τα πλύναμε, φτιάξαμε δύο υπέροχες φρουτοσαλάτες.
Η μία ήταν κάπως έτσι:
  

Τι; Δεν είναι φρουτοσαλάτα αυτή; Νομίζω δεν ξέρετε όλα όσα ξέρουμε εμείς!
Σύμφωνα με τη βιολογία και τους επιστήμονες που ασχολούνται μ' αυτήν, φρούτο θεωρείται και η ντομάτα, το αγγούρι, οι ελιές, το αβοκάντο και κάποια άλλα που εμείς πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά!
Γιατί; Μα, γιατί έχουν μέσα σπόρους (κουκούτσια!) όπως έχουν όλα τα φρούτα!

Για να μη λέτε, όμως, ότι είμαστε περίεργοι φτιάξαμε και μία κανονική φρουτοσαλάτα με μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια και μανταρίνια!
Δυστυχώς δεν έχουμε καμία φωτογραφία να  σας δείξουμε γιατί...τα καταβροχθίσαμε αμέσως! Γιατί εμείς (τα παιδιά του Γ'2) είμαστε και λιχούδικα!

Όσο για τα φλούδια τους; Τα μαζέψαμε και τα πετάξαμε στη κομποστοποίηση του σχολείου για να βοηθήσουμε και εμείς να φτιαχτεί το φυσικό μας λίπασμα!
Δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Walt Disney: Ο γνωστός μας...άγνωστος!


Walt Disney. Courtesy of the Library of Congress.Ο Walter Elias Disney γεννήθηκε στο Illinois των Η.Π.Α. στις
5 Δεκεμβρίου του 1901
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο Walt είχε μια ιδιαίτερη μαθησιακή δυσκολία-είχε δυσλεξία. Δυσκολευόταν, δηλαδή, στο να διαβάσει και να γράψει, καθώς και στην ορθογραφία των λέξεων. 
Στην ηλικία των 16 έφυγε από το σχολείο για να καταταγεί στο στρατό (όπου δεν έγινε, όμως, δεκτός λόγω του νεαρού της ηλικίας του). 
Έχει επίσης αναφερθεί ότι σε νεαρή ηλικία απολύθηκε από την εφημερίδα στην οποία δούλευε επειδή...
"δεν είχε αρκετή δημιουργικότητα"!!! 

Φυσικά (και ευτυχώς για όλους μας!), όλα αυτά καθόλου δεν απογοήτευσαν τον Walt! Δεν το έβαλε κάτω και (μετά από διάφορες αποτυχημένες επαγγελματικές προσπάθειες) ξεκίνησαν μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Roy, να δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς πάνω στα καρτούν! Έτσι, ο γνωστός σε όλους μας, συμπαθέστατος ποντικούλης, Μίκυ (Mickey Mouse), "γεννήθηκε" το 1928, με την παρουσίαση της ταινίας τους, 
"Το ατμόπλοιο Ουίλι" ("Steamboat Willie"). Ο Ντίσνεϊ σκόπευε αρχικά να τον ονομάσει "Mortimer Mouse" (!), αλλά η μετέπειτα σύζυγός του, Lillian, του πρότεινε ότι το "Μίκυ" ακουγόταν καλύτερο και εκείνος ακολούθησε την συμβουλή της! Μέχρι το 1939 είχαν ολοκληρωθεί και οι χαρακτήρες των Pluto, Donald, και Goofy...



Σιγά-σιγά όλες οι δημιουργίες του
"μη δημιουργικού" Disney γίνονταν όλο και πιο επιτυχημένες-και ο ίδιος ένας από τους πιο (αν όχι "Ο ΠΙΟ") δημιουργικούς και επιτυχημένους "καρτουνίστες" του κόσμου!

Σε εκείνον χρωστάμε κλασικές ταινίες καρτούν όπως "Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι" ("Snow White and the Seven Dwarfs"),  "Μπάμπι" ("Bambi"), "Ντάμπο" ("Dumbo"), αλλά και άλλες, μετά το θάνατό του (15 Δεκεμβρίου 1966),  όπως, "Ο Βασιλιάς των Λιονταριών" ("The Lion King") και  "Αλαντίν" ("Aladdin") που είναι 
παραγωγές της "διαδόχου" της εταιρείας του, Walt Disney Pictures.

Εδώ θα δείτε ονομαστικά 20 από τις καλύτερες ταινίες της Walt Disney Pictures, όπως ψηφίστηκαν στο Youtube από τον κόσμο το 2008:


   

Λίγα ακόμα "μυστικά"...:
1. Για δύο δεκαετίες τη φωνή του Μίκυ την έκανε ο ίδιος ο Ντίσνεϊ!
2. Λέγεται ότι ο Disney στην πραγματικότητα φοβόταν τα ποντίκια!
3. Λέγεται ότι ο αγαπημένος χαρακτήρας του ίδιου ήταν ο Goofy!
4. Έχει κερδίσει περισσότερα βραβεία Όσκαρ από οποιονδήποτε άλλον (22)!
5. Η αρχική ιδέα πίσω από την δημιουργία της Disneyland ήταν να φτιαχτεί ένα πάρκο αναψυχής όπου οι εργαζόμενοί του θα μπορούσαν να περνούν ευχάριστες στιγμές με τα παιδιά τους. Σήμερα εργάζονται εκεί 58.000 άνθρωποι και το μέγεθός της είναι περίπου σαν 24 (!) γηπέδων ποδοσφαίρου!
6. Οι παραγωγές ταινιών όπως,  "Toy Story""Ψάχνοντας τον Νέμο"("Finding Nemo") και  "Cars"  έχουν γίνει από την Pixar Animation Studios (που είναι κάτι σαν "αδελφάκι" της εταιρείας Walt Disney Pictures)!

Εσείς, τι λέτε; Ποια ήταν η αγαπημένη σας ταινία της Disney? Ποιος ο αγαπημένος σας ήρωας;


Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Βοηθήστε μας να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη μας!


Έχετε παλιά παιδικά βιβλία ή παιχνίδια σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεστε;;
Τα βαρεθήκατε; Σας πιάνουν χώρο;
Φέρτε τα σε εμάς! Θα είναι πολύ χρήσιμα για τον εμπλουτισμό της σχολικής μας βιβλιοθήκης. Έτσι θα δώσετε την ευκαιρία και σε άλλα παιδιά να διαβάσουν τα βιβλία σας, αλλά και εσείς θα μπορείτε να διαβάσετε τα δικά τους! Να συζητήσετε γι'αυτά, να ανταλλάξετε απόψεις, να πείτε τι σας άρεσε ή δεν σας άρεσε σε κάθε ένα από τα βιβλία που διαβάσατε! Και, φυσικά, όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, θα μπορούν να αξιοποιηθούν δεόντως και τα όποια παιχνίδια θα βρίσκονται εκεί!

 Σημεία συγκέντρωσης : 10ο Δ.Σ. στον Τσεσμέ (Νικομηδείας 9Α), καθημερινά έως τις 16:00.
                                       Γ. Χατζηδάκη 23 (1ος όροφος) στην κα. Χρόνη έως τις 14:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2831022519 και 6944837368



Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τρουφομπαλίτσες λαχταριστές;

Κάναμε τόσο καιρό στο μάθημα της Γλώσσας για τα γενέθλια της Μελίνας και τα κουζινοξωτικά...
Φυσικό ήταν να ζηλέψουμε!
Είπαμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε τη συνταγή του βιβλίου μας για τις λαχταριστές τρουφομπαλίτσες!




   Η συνταγή του βιβλίου μας

   Τα υλικά μας...





   Ξεκινάμε την ανάμειξη!

   Μέσα και τα μπισκότα!


   Βάλτε όλοι ένα χεράκι!

 
   Έτοιμες οι πρώτες!





   Πώς σας φαίνονται;

   Δεν είναι λαχταριστές;

Αφού ολοκληρώσαμε τη συνταγή, καθαρίσαμε τα θρανία μας και βάλαμε τις τρουφομπαλίτσες στο ψυγείο να παγώσουν λιγάκι.
Και επιτέλους ήρθε η ώρα της δοκιμής! Καταλήξαμε ομόφωνα ότι μπορεί να φαίνονται πολύ λαχταριστές αλλά δεν ήταν και τόσο! Είχαν πάρα πολύ βούτυρο! Αν τις δοκιμάσετε και εσείς, λοιπόν, σας προτείνουμε να βάλετε μόνο μισό πακέτο βούτυρο! Τότε θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα!
Εμείς όμως δεν απογοητευόμαστε! Την επόμενη φορά θα φτιάξουμε κάτι πραγματικά λαχταριστό...ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Shakespeare...και αλλιώς!

Υπάρχει κάποιος από εσάς που δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά το όνομα του William Shakespeare; Μπα...! Ο  Ουίλιαμ Σέικσπιρ (που στα ελληνικά έχει επικρατήσει να λέγεται Γουίλιαμ Σαίξπιρ), από το Stratford-upon-Avon της Αγγλίας, ήταν (και συνεχίζει να θεωρείται) ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Επισήμως αναγνωρίζονται ως δικά του 39 έργα, με πιο γνωστά τα, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (Romeo and Juliet),
"Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" (A Midsummer Night's Dream),
"Ο Έμπορος της Βενετίας" (The Merchant of Venice)
και "Άμλετ" (Hamlet). Πώς; Τα ξέρατε ήδη και αυτά;

Ε, λοιπόν, το ξέρατε ότι...:
  1. ...κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς γεννήθηκε; Γνωρίζουμε μόνο ότι βαφτίστηκε στις 26 Απριλίου του 1564 και, υπολογίζοντας οι ιστορικοί ότι τότε ήταν τριών ημερών, θεώρησαν ως γενέθλιο μέρα του την 23η Απριλίου του 1564!
  2. ...δεν πήγε ποτέ του σε Πανεπιστήμιο, αλλά μελετούσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του λογοτεχνία, Λατινικά, μαθηματικά και θρησκευτικά;
  3. ...χρησιμοποίησε πάνω από 25,000 διαφορετικές λέξεις συνολικά στα έργα του, ενώ δημιούργησε και πολλές δικές του, όπως η λέξη "assassination" (= δολοφονία); Οι συνηθισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν γύρω στις 2,000 λέξεις κατά μέσο όρο όταν μιλούν ή γράφουν!
  4. ...η σύζυγος και ΟΛΑ τα (τρία) παιδιά του ήταν αγράμματοι; (!) Δεν μπορούσαν καν να διαβάσουν ή να γράψουν!
  5. ...πέθανε την ίδια μέρα με αυτήν που θεωρείται η μέρα γενεθλίων του, στις 23 Απριλίου του 1616;
Παίζουμε με τον William! Κάντε κλικ εδώ:

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;


    Μάθαμε πριν από λίγες μέρες στη Φυσική πως τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Έχουν τέτοιο χρώμα, ώστε να κρύβονται από τους εχθρούς τους και να κυνηγούν πιο εύκολα την τροφή τους.

π.χ. ο πολικός λύκος είναι λευκός, για να κρύβεται και να κυνηγά στο χιόνι.


Γιατί όμως οι ζέβρες έχουν ριγέ χρώμα; 
Σε τι τις βοηθάει αυτό το χρώμα;


Μερικοί επιστήμονες θεωρούν πως έχουν βρει την απάντηση...


Σύμφωνα με την έρευνα τους οι ζέβρες εξελίχθηκαν και απέκτησαν αυτές τις λωρίδες για να αποτρέψουν τα έντομα από το να τις τσιμπάνε!!
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο που  αντανακλάται το φως. «Μελετήσαμε στην αρχή άλογα με μαύρο, καφέ και λευκό τρίχωμα», σημειώνει η Susanne Akesson. «Παρατηρήσαμε πως το φως που αντανακλάται από τα μαύρα και τα καφέ άλογα μαζεύει περισσότερες μύγες από ότι το λευκό χρώμα.»
 Έχοντας ανακαλύψει τις προτιμήσεις που έχουν οι μύγες, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους στις ζέβρες. «Δημιουργήσαμε ένα πειραματικό περιβάλλον από επιφάνειες με διαφορετικά σχέδια», αναφέρει η Akesson και εξηγεί πως τοποθέτησαν, σε μία φάρμα με άλογα στην Ουγγαρία, έναν μαύρο πίνακα, έναν λευκό και πολλούς ασπρόμαυρους, διαφορετικού μεγέθους.
«Πάνω στους πίνακες είχαμε βάλει κόλλα. Μετρήσαμε λοιπόν τα έντομα που κόλλησαν πάνω στους πίνακες» προσθέτει.  Ο ασπρόμαυρος πίνακας προσέλκυσε λιγότερες μύγες ακόμα και από τον λευκό. Ανάλογο πείραμα πραγματοποίησαν και με τρισδιάστατα ομοιώματα δύο αλόγων, άσπρου και μαύρου, και μίας ζέβρας. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια...

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"Εγώ, ο Απαισιότατος..!"

Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:30, θα προβληθεί η ταινία "Εγώ, ο Απαισιότατος" στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας! Η ταινία είναι κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!

Τίτλος: Εγώ, ο Απαισιότατος (Despicable Me)
Είδος: Παιδική, Animation, Κωμωδία
Περίληψη: Σε μια επαρχιακή γειτονιά, υπάρχει ένα μαύρο σπίτι με ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο θαμμένο από κάτω του, τόπο διαμονής του πανούργου Γκρου και του απερίγραπτα κωμικού στρατού του από minions… Ο Γκρου, που μόνιμα καταστρώνει υποχθόνια πλάνα, έχει αυτήν την περίοδο ένα νέο, μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κλέψει το φεγγάρι! Έλα όμως που στο δρόμο του, και προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του, αναγκάζεται να υιοθετήσει τρία ορφανά κοριτσάκια που του δείχνουν τέτοια αγάπη και στοργή, θεωρώντας τον μπαμπά τους, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτό το απόρθητο κάστρο κακίας, να κινδυνεύει να πέσει...
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 95 min 
Σκηνοθεσία: Πιερ Κοφέν, Κρις Ρενό, Σέρτζιο Πάμπλος
Σενάριο: Ken Daurio
 
Μεταγλωτισμένο στα ελληνικά με τη φωνή του Γιάννη Ζουγανέλη

Πηγή: http://www.myfilm.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Ο μεγάλος μουσικός

Πρόσφατα άκουσα πως ο Μπετόβεν είναι ο σκύλος σε μία ταινία.


Επειδή όμως ο Μπετόβεν δεν ήταν μόνο αυτό, αποφάσισα να σας τον συστήσω...

    Ο Μπετόβεν είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1770 και πέθανε το 1827. Άρχισε να συνθέτει μουσικά έργα από μικρή ηλικία. Η 1η του σύνθεση δημοσιεύτηκε, όταν ήταν μόλις 12 χρονών. Έγινε γρήγορα δημοφιλής τόσο ως συνθέτης όσο και ως πιανίστας. 
    Σιγά σιγά άρχισε να χάνει την ακοή του, ώσπου το 1820 κουφάθηκε τελείως. Ένας από τους πιο μεγάλους μουσικούς δεν μπορούσε να ακούσει καθόλου!! Ο Μπετόβεν όμως δεν έχασε το κουράγιο του! Συνέχισε να συνθέτει μουσική. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του τα έγραψε τελείως κουφός! Δεν μπορούσε να ακούσει ούτε καν τα χειροκροτήματα του κοινού...


Έργα του Μπετόβεν όπως η "9η Συμφωνία" ή "Ωδή στη Χαρά" θεωρούνται πραγματικά μουσικά αριστουργήματα. Ακούστε το




Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι σαββατο-κυριακάτικες προβολές του 10ου!

Περνάμε καλά τα σαββατο-κυριακάτικα απογεύματα στο 10ο! Βλέπουμε ταινίες και κάνουμε παρέα! Γελάμε (και καμιά φορά κλαίμε κιόλας)! Και, όταν δεν γελάμε αρκετά, έχουμε και την κυρία Κατερίνα...να μας δίνει το ρυθμό!
Πώώώώς; Εσείς ακόμα δεν μας ήρθατε; Για κάντε μια δοκιμή... Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο!!!

   Μαζευόμαστε κάμποσοι......

   Αράζουμε...



   Σβήνουμε τα φώτα και....

   It's movie time...!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ο κινέζικος πολλαπλασιασμός...

Νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα για τον πολλαπλασιασμό;;
Είσαι πολύ γελασμένος...
Δες στο παρακάτω video πως κάνουν οι Κινέζοι τον πολλαπλασιασμό...χωρίς προπαίδεια!!


Και ο γρίφος - διαγωνισμός:
Ποιος μπορεί να κάνει τον πολλαπλασιασμό 32 . 45 με τον κινέζικο τρόπο;

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

"Πλανήτης 51: Επισκέπτης από τη Γη"

Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:30, θα προβληθεί η ταινία "Πλανήτης 51: Επισκέπτης από τη Γη" στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η ταινία είναι κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους!

Τίτλος: Πλανήτης 51: Επισκέπτης από τη Γη
Είδος: Παιδική, Animation, Φαντασίας
Περίληψη: Ο Τσακ είναι αστροναύτης και προσγειώνεται στον πλανήτη 51, πιστεύοντας πως είναι ο πρώτος άνθρωπος που πατάει το πόδι του στον πλανήτη αυτόν. Έκπληκτος, όμως, ανακαλύπτει πως ο πλανήτης κατοικείται από μικρά πράσινα ανθρωπάκια! Τα ανθρωπάκια αυτά ζουν ευτυχισμένα και ειρηνικά με έναν τρόπο ζωής που θυμίζει την Αμερική της δεκαετίας του 1950. Κι έχουν μόνο ένα φόβο: πως μια μέρα θα εμφανιστούν στον πλανήτη τους εισβολείς από έναν άλλο πλανήτη…όπως...ο Τσακ!
Διάρκεια: 91 min 
Σκηνοθεσία: Χόρχε Μπλάνκο
Σενάριο: Joe Stillman
 
Μεταγλωτισμένο στα ελληνικά με τη φωνή του Σάκη Ρουβά


Αρχιμήδης, ο μεγάλος μαθηματικός και εφευρέτης

      Ο Αρχιμήδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς και εφευρέτες της αρχαιότητας. Έζησε στις Συρακούσες, μία ελληνική αποικία της Σικελίας, τον 3ο αιώνα π.Χ. (287π.Χ. - 212π.Χ.). Ήταν συγγενής του βασιλιά και θα μπορούσε να έχει μία καλή θέση δίπλα του. Εκείνος, όμως, προτίμησε τις σπουδές. Ταξίδεψε έτσι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδασε κοντά στον μεγάλο μαθηματικό Ερατοσθένη.
      Ο Αρχιμήδης έγινε διάσημος στις Συρακούσες, διότι έλυσε το πρόβλημα της κορώνας του Βασιλιά. Ο Βασιλιάς είχε ζητήσει μια καινούργια κορώνα από χρυσάφι. Ωστόσο δεν ήταν σίγουρος αν η κορώνα που του έφτιαξαν ήταν πράγματι από καθαρό χρυσάφι. 



      
Όταν χρόνια αργότερα οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν στις Συρακούσες με σκοπό να τις κατακτήσουν, ο Αρχιμήδης βοήθησε πολύ την άμυνα της πόλης με τις διάσημες πολεμικές μηχανές του. 


      Έφτιαξε μεγάλα κάτοπτρα που αντανακλούσαν το φως του ήλιου και έκαιγαν τα εχθρικά πλοία. 
      Έφτιαξε επίσης τεράστιους γάντζους, οι οποίοι έπιαναν το εχθρικό καράβι το σήκωναν και το τσάκιζαν στα βράχια.