Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι μαθητές παίρνουν τον λόγο!!! (4)

Ακολουθεί το άρθρο της Αγγελικής Παττακού, με θέμα τη λίμνη του Κουρνά στο νομό Χανίων:


Η λίμνη του Κουρνά

   Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Αναφέρεται στην αρχαιότητα από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φαίνεται πως στην περιοχή υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά και φαίνεται πως ήταν αφιερομένος στον Ίππο ή στην Κόρη. Φέρεται ότι αυτά τα ονόματα έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκόρωνα που αργότερα παραφράστηκε σε Αποκόρωνα. Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησία τοποθετείται κατά την περίοδο της αραβοκρατίας στην Κρήτη, αλλά η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη ή λουτήρα και άλλοτε ως παράφραση της ελληνική λέξης Κρουνός. 

της μαθήτριας της Στ' τάξης
Αγγελικής Παττακού


Να υποσημειώσουμε ότι δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στη σύνταξη και την ορθογραφία του λόγου των παιδιών...


Οι Πρόσφυγες του Ρεθύμνου...

  Ο κύριος Παρασκευάς Συριανόγλου ξέρει πολλά για τους πρόσφυγες! Και γνωρίζει ακόμα περισσότερα για τους πρόσφυγες του Ρεθύμνου και της περιοχής μας - του Τσεσμέ! Τους Τσεσμελήδες! Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών μας τίμησε με την ομιλία του στο σχολείο μας στις 19/05 και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι'αυτό! Μάθαμε πολλά εκείνο το Σάββατο (κυρίως εμείς οι μεγάλοι), ώστε να μπορέσουμε να τα διδάξουμε και στους πιο μικρούς...
  Μάθαμε πώς αναγκάστηκαν πάρα πολλοί Έλληνες να αφήσουν τα σπίτια τους στη Μικρά Ασία τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, πώς διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και ότι έφτασαν στο Ρέθυμνο περίπου 4200 άνθρωποι...
  Μάθαμε πόσο δύσκολη ήταν στην αρχή η ζωή τόσο για τους πρόσφυγες (έλλειψη στέγης,  ρουχισμού και σκεπασμάτων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης με το "στίβαγμα" ανθρώπων σε δημόσια κτήρια), όσο και για τους ντόπιους (έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, πρόβλημα στην καθαριότητα και την υγιεινή της πόλης λόγω της υπερπαραγωγής αποβλήτων τα οποία δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει)...
  Μάθαμε πως οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίστηκαν με την ίδια φιλόξενη διάθεση από όλον τον πληθυσμό, και ότι υπήρχαν άνθρωποι που, μη θέλοντας να τους αποδεχτούν, τους έκαναν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη (ευτυχώς οι εξαιρέσεις δεν ήταν πολλές)...
  Μάθαμε, όμως, και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του προσφυγικού πληθυσμού στην τοπική κοινωνία και οικονομία, πόσο μεγάλη ώθηση έδωσαν στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής (ιδιαίτερα στις περιοχές έξω από την πόλη, όπως ο Τσεμές) αλλά και στις τέχνες και πόσο καλές παρέες έκαναν τα βράδια με τους ντόπιους!
  Γι'αυτό και ξαναλέμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον κύριο Παρασκευά, όχι μόνο για την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, αλλά και για τα 4 βιβλία του που έκανε δωρεά στη βιβλιοθήκη του σχολειού μας!
  Οφείλουμε, τέλος, ένα ευχαριστώ στους κατοίκους του Τσεσμέ με προσφυγική (ή όχι) καταγωγή, οι οποίοι, στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, μοιράστηκαν μαζί μας τα βιώματα, τις μνήμες και τις εμπειρίες τους από τα παιδικά τους χρόνια και τους προγόνους τους.












Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Εκδήλωση με θέμα την ιστορία των προσφύγων του Ρεθύμνου


Τσεσμές
Η ιστορία των προσφύγων του Ρεθύμνου

 ομιλητής: Παρασκευάς Συριανόγλου
Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών

                                                 Σάββατο 19 Μαΐου, στις 19:00
                                             στο 10ο ΔΣ, στον Τσεσμέ



Σύλλογος διδασκόντων 10ου ΔΣ
Σύλλογος Ρεθύμνιων Μικρασιατών



Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τα παιδιά παίρνουν το λόγο!!! (3)

Ακολουθεί το άρθρο της Μιχαέλας Κυριακάκη, με θέμα τους σκύλους:

Οι σκύλοι 

    Ο σκύλος είναι το πιο φιλικό ζώο προς τον άνθρωπο. Υπάρχουν διάφορες ράτσες όπως Ντόπερμαντ, Τσιουάουα, Χάσκι, pitboul, Ροντβάιλερ, Κόλεϊ, Λαμπραντορ, begl και άλλες πολλές. 
     Θέλει αρκετή φροντίδα ένας υγιής σκύλος. Τριών μηνών πρέπει να κάνει το πρώτο του εμβόλιο. Μετά το πρώτο του εμβόλιο πρέπει να κάνει άλλα δύο και μετά κάθε χρόνο ένα.
     Είναι πολύ καλός φύλακας και φίλος του ανθρώπου. Χρειάζονται εκπαίδευση για να ακούει τον ιδιοκτήτη του και για να μην τραυματιστεί από δάγκωμα.
    Μερικοί όμως άνθρωποι τα δέρνουν και τα βάζουν σε σκυλομαχίες. Αυτό είναι κακό γιατί μπορεί να τραυματιστεί ο σκύλος. Οι ράτσες που βάζουν σε σκυλομαχίες είναι οι πιο άγριες όπως Pit boul, Ροντβάιλερ, λαμπραντόρ. Συνήθως είναι αυτές γιατί αυτά τα σκυλιά τα γυμνάζουν πιο εύκολα έχουν λεπτά πόδια και δαγκώνουν πολύ.
     Δεν είναι καλό να τους δίνουμε άψητο κρέας, γιατί λισάζουν (αρχίζουν και δαγκώνουν). Εάν τους δώσουμε ζάχαρη (γλυκό) ή σοκολάτα θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Με την ζάχαρη θα κουφαθούν και με τη  σοκολάτα θα τυφλωθούν.

Από τη μαθήτρια της Στ' τάξης
Μιχαέλα Κυριακάκη


Να υποσημειώσουμε ότι δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στη σύνταξη και την ορθογραφία του λόγου των παιδιών...