Μόλις είδαμε τα παιχνίδια που είχαν φτιάξει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας ενθουσιαστήκαμε! Δείτε τα εδώ!
Όπως καταλαβαίνετε ζηλέψαμε... Το αποφασίσαμε, λοιπόν, στο λεπτό! Θα φτιάξουμε και μεις! Ξεκινήσαμε φυσικά από το πιο πρωτότυπο!
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, το Four Square Game...
Βέβαια, πίσω από το οτιδήποτε είναι κρυμμένη μία (ή και πολλές!) προβληματική κατάσταση.
Γι' αυτό προβληματιστήκαμε πριν το φτιάξουμε:
- Πού θα το φτιάξουμε;
- Πόσο μεγάλο θα το κάνουμε;
- Πόσο εμβαδόν θα έχει;
- Πώς θα καταφέρουμε να σχεδιάσουμε σωστά τα τετράγωνα;
- Πού θα βρούμε τους κανόνες του παιχνιδιού;
Οι απαντήσεις ήταν σχετικά εύκολες γιατί αυτήν την περίοδο μελετάμε στα μαθηματικά τις έννοιες περίμετρος, εμβαδόν, κάθετες και παράλληλες ευθείες.
(Σημείωση του δημιουργού: Σε εκείνο το σημείο ήταν που άρχισαν οι διαμαρτυρίες: "Ωχ, κυρία, πάλι μαθηματικά κάνουμε;" Τελικά κατάλαβαν το κρυφό σχέδιο της δασκάλας!)Έτσι, λοιπόν, κάθε ομάδα πήρε το τρίγωνο της για να φτιάξει με κάθετες ευθείες το περίγραμμα του τετραγώνου της (με διαστάσεις 1μ. x 1μ. και άρα εμβαδόν 1 τ.μ.) και μετά να βάψει την επιφάνεια του τετραγώνου της με το δικό της χρώμα.
Κάπου εκεί τέλειωσε η μπαταρία της φωτογραφικής...οπότε τα τετράγωνα μας έγιναν έτσι:
Το Four Square είναι άθλημα που παίζεται σε 4 τετράγωνα, ίσα μεταξύ τους. Σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένας παίκτης. Το παιχνίδι παίζεται με τα δύο χέρια και ο κάθε παίκτης πρέπει να χτυπήσει την μπάλα και να την μεταφέρει σε κάποιο από τα τετράγωνα των αντιπάλων. Κάτι σαν πινγκ πονγκ αλλά με περισσότερους παίκτες!
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να είσαι "Βασιλιάς" για όσο γίνεται περισσότερους γύρους!
Τι είναι ο Βασιλιάς; Είναι ο παίκτης που είναι στο πράσινο τετράγωνο και ο οποίος κάνει πάντα σερβίς. Ο παίκτης που θα υποδεχτεί την μπάλα από το σερβίς πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει στο δικό του τετράγωνο και κατόπιν να την μεταφέρει (χωρίς να την πιάσει) σε κάποιο άλλο τετράγωνο.
Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω στη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι.
Επίσης, ο παίκτης βγαίνει αν δεν προλάβει να διώξει τη μπάλα από το τετράγωνο του και χτυπήσει δύο φορές.
Όταν ένας παίκτης βγει από το παιχνίδι τη θέση του παίρνει ο πρώτος που περιμένει στην αναμονή.
Ο παίκτης που μπαίνει, καταλαμβάνει πάντα το κόκκινο τετράγωνο.
Αν χάσει και βγει ο παίκτης του μπλε τετραγώνου τότε ο κίτρινος πηγαίνει στη θέση του μπλε, ο κόκκινος στη θέση του κίτρινου και μπαίνει ένας νέος παίκτης στο κόκκινο τετράγωνο.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν βγει από το παιχνίδι ο βασιλιάς!
Δεν καταλάβατε τίποτα; Μήπως καλύτερα να δείτε πώς ακριβώς παίζεται σε αυτό το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά τους κανόνες;
Ευχαριστούμε την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ν.Ρεθύμνου, κ. Βαρβάρα Χρόνη, για την ενημέρωση που μας προσφέρει ώστε να μπορούμε και μεις να είμαστε δημιουργικοί και πρωτότυποι...!