Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Άντε ξεμπέρδεψέ τα....!

Ηνωμένο Βασίλειο, Μεγάλη Βρετανία, Αγγλία, Λονδίνο... Το ίδιο πράγμα δεν είναι όλα;;;
Χμμμμ... Όχι ακριβώς! Για κακή μας τύχη υπάρχουν μικρούλες και μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε όλα αυτά...!

Το Ηνωμένο Βασίλειο (The United Kingdom) είναι μια χώρα που λέγεται έτσι για κάποιον λόγο! Ποιος είναι αυτός; Μα, φυσικά, το ότι αποτελείται από 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ βασίλεια, "Ηνωμένα" μεταξύ τους, ώστε να σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο! Είναι, δηλαδή, σαν μια μεγάλη χώρα που την σχηματίζουν τέσσερις μικρότερες!  Αν κοιτάξετε στη παρακάτω εικόνα θα τα δείτε και τα τέσσερα, βαμμένα με διαφορετικό χρώμα το καθένα.
Άς τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα:
  • Το "μεγάλο νησί" που βλέπετε, λέγεται ΜΟΝΟ ΤΟΥ Μεγάλη Βρετανία (Great Britain). Μεγάλο Νησί = Μεγάλη Βρετανία! Ο όρος, λοιπόν, "Μεγάλη Βρετανία" είναι απλώς γεωγραφικός (αναφέρεται στο "μεγάλο νησί").
    Πάνω στη Μεγάλη Βρετανία, τώρα, βρίσκονται τα τρία από τα τέσσερα βασίλεια που είπαμε:
    1. η Σκωτία (Scotland), με το μπλε χρώμα,
    2. η Αγγλία (England), με το άσπρο χρώμα και
    3. η Ουαλία (Wales), με το κόκκινο χρώμα. 
  • Το "μικρό νησάκι" από μόνο του, που βλέπετε, είναι η Ιρλανδία (Ireland). Ο όρος "Ιρλανδία" είναι και πάλι γεωγραφικός, γιατί αναφέρεται στο "μικρό νησάκι" που είπαμε.
    Στην Ιρλανδία βρίσκεται και το βασίλειο νούμερο 4, η Βόρειος Ιρλανδία (Northern Ireland), με το κίτρινο χρώμα. όπως και άλλη μία, εντελώς ξεχωριστή χώρα, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Rebublic of Ireland)!
Τι μας έμεινε, λοιπόν; Α, ναι! Το Λονδίνο (London)! Το Λονδίνο είναι μία πόλη-η πρωτεύουσα της Αγγλίας, αλλά και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου! Βρίσκεται στην Αγγλία και είναι σημαδεμένο με μία μαύρη κουκίδα πάνω στο χάρτη! Περισσότερα, όμως, για αυτό, θα πούμε μιαν άλλη φορά!

Τα παιδιά πάντα τα λένε πιο απλά, βέβαια...:




Ευχαριστούμε (με σειρά εμφάνισης) τους μαθητές της ΣΤ' τάξης: Άννα, Αγγελική, Πόπη, Βαγγελιώ, Τίτσα, Κώστα, Μαρία, Μιχαέλα και Κατερίνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου