Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;


    Μάθαμε πριν από λίγες μέρες στη Φυσική πως τα ζώα προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Έχουν τέτοιο χρώμα, ώστε να κρύβονται από τους εχθρούς τους και να κυνηγούν πιο εύκολα την τροφή τους.

π.χ. ο πολικός λύκος είναι λευκός, για να κρύβεται και να κυνηγά στο χιόνι.


Γιατί όμως οι ζέβρες έχουν ριγέ χρώμα; 
Σε τι τις βοηθάει αυτό το χρώμα;


Μερικοί επιστήμονες θεωρούν πως έχουν βρει την απάντηση...


Σύμφωνα με την έρευνα τους οι ζέβρες εξελίχθηκαν και απέκτησαν αυτές τις λωρίδες για να αποτρέψουν τα έντομα από το να τις τσιμπάνε!!
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο που  αντανακλάται το φως. «Μελετήσαμε στην αρχή άλογα με μαύρο, καφέ και λευκό τρίχωμα», σημειώνει η Susanne Akesson. «Παρατηρήσαμε πως το φως που αντανακλάται από τα μαύρα και τα καφέ άλογα μαζεύει περισσότερες μύγες από ότι το λευκό χρώμα.»
 Έχοντας ανακαλύψει τις προτιμήσεις που έχουν οι μύγες, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνά τους στις ζέβρες. «Δημιουργήσαμε ένα πειραματικό περιβάλλον από επιφάνειες με διαφορετικά σχέδια», αναφέρει η Akesson και εξηγεί πως τοποθέτησαν, σε μία φάρμα με άλογα στην Ουγγαρία, έναν μαύρο πίνακα, έναν λευκό και πολλούς ασπρόμαυρους, διαφορετικού μεγέθους.
«Πάνω στους πίνακες είχαμε βάλει κόλλα. Μετρήσαμε λοιπόν τα έντομα που κόλλησαν πάνω στους πίνακες» προσθέτει.  Ο ασπρόμαυρος πίνακας προσέλκυσε λιγότερες μύγες ακόμα και από τον λευκό. Ανάλογο πείραμα πραγματοποίησαν και με τρισδιάστατα ομοιώματα δύο αλόγων, άσπρου και μαύρου, και μίας ζέβρας. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου