Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Shakespeare...και αλλιώς!

Υπάρχει κάποιος από εσάς που δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά το όνομα του William Shakespeare; Μπα...! Ο  Ουίλιαμ Σέικσπιρ (που στα ελληνικά έχει επικρατήσει να λέγεται Γουίλιαμ Σαίξπιρ), από το Stratford-upon-Avon της Αγγλίας, ήταν (και συνεχίζει να θεωρείται) ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Επισήμως αναγνωρίζονται ως δικά του 39 έργα, με πιο γνωστά τα, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (Romeo and Juliet),
"Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" (A Midsummer Night's Dream),
"Ο Έμπορος της Βενετίας" (The Merchant of Venice)
και "Άμλετ" (Hamlet). Πώς; Τα ξέρατε ήδη και αυτά;

Ε, λοιπόν, το ξέρατε ότι...:
  1. ...κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς γεννήθηκε; Γνωρίζουμε μόνο ότι βαφτίστηκε στις 26 Απριλίου του 1564 και, υπολογίζοντας οι ιστορικοί ότι τότε ήταν τριών ημερών, θεώρησαν ως γενέθλιο μέρα του την 23η Απριλίου του 1564!
  2. ...δεν πήγε ποτέ του σε Πανεπιστήμιο, αλλά μελετούσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του λογοτεχνία, Λατινικά, μαθηματικά και θρησκευτικά;
  3. ...χρησιμοποίησε πάνω από 25,000 διαφορετικές λέξεις συνολικά στα έργα του, ενώ δημιούργησε και πολλές δικές του, όπως η λέξη "assassination" (= δολοφονία); Οι συνηθισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν γύρω στις 2,000 λέξεις κατά μέσο όρο όταν μιλούν ή γράφουν!
  4. ...η σύζυγος και ΟΛΑ τα (τρία) παιδιά του ήταν αγράμματοι; (!) Δεν μπορούσαν καν να διαβάσουν ή να γράψουν!
  5. ...πέθανε την ίδια μέρα με αυτήν που θεωρείται η μέρα γενεθλίων του, στις 23 Απριλίου του 1616;
Παίζουμε με τον William! Κάντε κλικ εδώ:

1 σχόλιο:

  1. Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουν και λατρεύουν το έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Όμως ο "Μάκπεθ" έκανε σε εμένα πάντα τη μεγαλύτερη εντύπωση:
    Κυρίως, οι σκέψεις του για τη ζωή... "Η ζωή, μία σκιά περιπλανώμενη, ένας καημένος θεατρίνος που όσο κρατάει ο ρόλος του φωνάζει στη σκηνή και καμαρώνει:αλλά μετά δεν ξανακούγεται ποτέ"
    Ή για τον σωστό άντρα... "Τολμάω όλα όσα αρμόζει να κάνει ο άντρας, γιατί εκείνος που τολμάει πιο πολλά δεν είναι άντρας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή